Krydsning af hunderacer

Jeg kunne godt tænke mig at vide, om det er godt eller dårligt at krydse hunderacer? Vi vil rigtig gerne have en hund, og har mødt en der lige ville passe perfekt ind i vores liv. Det er en krydsning mellem en king charles cavalier og en cocker spaniel. Det er selvfølgelig to forskellige hunde, men størrelsen og udseende, var lige som vi ville ønske os. Jeg er dog meget i tvivl om det overhovedet er sundt at krydse racerne. Vil jo gerne have en sund og rask hund. Håber i kan hjælpe mig med et brugbart svar.

 

Med venlig hilsen

Malene

Comments

Bettina's picture

En risiko...

Som Lene også har skrevet, kan der være nogle uhensigtmæssige konsekvenser, såsom at de forskellige racer kolliderer. Forestil dig at hunden har to sæt instinkter, der er modsatrettede, som den hele tiden skal forholde sig til - det giver en hund der konstant har konflikt i hjernen, og dermed lige pludselig kan reagere uhensigtsmæssigt. Så... der kan være fordele og ulemper, men husk at undersøge racerne... :) Og så håber jeg du finder en dejlig dejlig hund, for hvis man bruger den tid der skal til, får du et helt ubeskriveligt venskab :)
Anonymous's picture

Krydsning

Indefor landbrug har det været kendt længe at det giver sundere og mere frugtbare dyr når man krydser racerne så hvad fysikken angår er der ikke noget at være nervøs for men!! Parre man 2 racer med feks øjne problemer skal man ikke tro at fordi det er en krydsning er hunden sund og rask held og lykke
sarah's picture

Min dyrlæge anbefalede

Min dyrlæge anbefalede faktisk et kryds, fordi det som regel bliver en sundere hund rent fysisk. Så længe forældre og bagland er i orden kan man være helt tryg. Jeg har selv et kryds mellem tre racer og han er den bedste på sit hvalpehold ;)
Pernille's picture

Det giver som regel sunde hunde

Krydsningshunde er som udgangspunkt sundere end de renracede hunde, da disse i mange år er blevet gradvist indavlet... mange af de arvelige sygdomme, der findes hos racehundene, slipper man for, når man krydser hunderacerne, idet de som regel er recessive, eller kun vil være delvist udtrykt, når det kun er det ene dyr, der er bærer af sygdommen. Det kan detaljeres mere, men det kræver at man ved lidt om genetik, så det vil jeg ikke komme ind på :) Søg på det, der kaldes heterosis eller krydsningsfrodighed, som er det man vinder ved at krydse en hund - det bruges bl.a. i svineproduktion, hvor man altid krydser tre racer (Durock bruges som orner, Landrace og Yorkshire krydses til moderdyrene, der så krydses med Durockornerne - det giver de sundeste dyr til sidst i produktionen). :) Generelt siger man altså, at krydsningshunde er sundere hunde; på den anden side kan man også risikere, at der ikke er nogen vinding ved det, hvis de dyr man krydser lider af mange af de samme ting (eks. giver det ikke mening at krydse to store hunde, der begge er disponeret for at udvikle hoftedysplasi - men krydser man en race, der ikke har problemer med det, med en hund der har, giver det en vinding). En ulempe er selvfølgelig, at du ikke helt ved, hvad du får ud af det - det kan man ikke sige specielt meget om, sammenlignet med, hvad man kan sige om en renracet hund. (Jeg er btw dyrlægestuderende... og det er det her, som de lærer os om i faget dyreavl :))
Luna Kristoffersen's picture

Hund Og Marsvin

Hej! jeg har to marsvin, og jeg kunne også godt tænke mig en hund. Ved i hvilke racer der ville passe bedst hjem til os?. Kærlig hilsen Luna
Lene's picture

Hej Malene Vores hunde er

Hej Malene Vores hunde er gennem mange hundrede år avlet til indeholde nogle bestemte egenskaber. Det kan fx. være hyrdehunde, stående jagthunde, vagthunde m.fl. De har også forskellig udsendeende og forskellige størrelser. At købe en racehund, med stamtavle, er at købe hund med varedeklaration. D.v.s. at du kan forvente at hunden ser ud på en bestemt måde, har nogle særlige egenskaber og en bestemt måde at opføre sig på. Du har også mulighed for få information om evt. arvelige sygdomme som fx. HD, AD og mange flere. Alt i alt kan man sige, at man kan få et ret præcist billede af, hvad det er for en hund man køber. Når du køber en blandingshund, kan du være rigtig heldig og rigtig uheldig. Du kan ikke på forhånd danne dig et indtryk af, hvilken hund du køber. For nogle hundes vedkommende, "kolliderer" forældrenes særlige egenskaber - prøve at forstille dig en blanding mellem en hyrdehund og en vagthund ... Der kan også være uventede konsekvenser ved hundens helbred. Prøv at tjekke hunde-internaterne, der er rigtig mange blandingshunde, som havner der. Du spørger om en blanding mellem en Cavalier king charles og en Cocker spaniel. Da de begge er stødende / apporterede jagthunde, så ville jeg være nogenlunde tryg ved deres egenskaber. Men der kan være en del arvelige sygdomme hos Cavalieren, så du skal nok tænke dig godt om. Når du gerne vil have hund, vil jeg anbefale dig at undersøge hundenes egenskaber. Hundens egenskaber skal jo helst gerne passe til dig og det du kan tilbyde den. Hundens egenskaber er langt vigtigere end dens udseende - det nytter ikke at hunden ser nuttet ud, hvis den ikke kan fungere i din familie. Kontakt forskellige opdrættere og tag ud og se deres hunde. Alle hundeejere elsker at snakke om deres hund, så de fleste vil meget gerne vise frem og fortælle. Det blev vist til et langt svar, jeg håber du kan bruge det i din søgen efter den rigtige hund. Held og lykke med det. Lene
mops's picture

Det blir

I hvertfald en dejlig hund, det kan du nok godt forsikre dig selv om ;) Jeg tror ikke det er farligt at krydse hunderacerne, tværtimod, men måske der skulle en fagmand på først? en dyrlæge evt?

Post ny kommentar

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Billed-CAPTCHA
Indtast de tegn, der vises i billedet.